EHBS* - Eerste Hulp Bij Scheiding voor hulpverleners

Leer wat de wet zegt over ouderlijk gezag en ontdek diverse tools, methodieken, werkingen bij scheiding.

Tijdens  een  huisbezoek  door  de  verpleegkundige  van Kind en  Gezin vertelt de  mama van Thomas  dat  ze gaat scheiden. Ze wil  haar verhaal doen,  Thomas  zit er bij.  Hoe reageer je best? Naar waar kan je haar doorverwijzen? Fatima’s papa neemt contact op met een psycholoog om een begeleiding te starten voor Fatima.  Ze  heeft  het zeer lastig met de  scheiding  en  vooral  de  contacten  met mama lopen slecht. Kan de hulp starten zonder toestemming van mama?

Hoewel de meeste gezinnen na verloop van tijd hun evenwicht terugvinden na een scheiding, slaagt zo'n 36% van de scheidingen hier niet in. Ook voor hulpverleners is het niet altijd evident om hulp te bieden wanneer de conflicten tussen niet-samenlevende ouders alomtegenwoordig zijn. Ook hulpverleners ervaren soms druk om partij te kiezen.

 

In 2019 organiseert tZitemzo, samen met CAW Oost-Vlaanderen en de IROJ's uit de diverse provincies diverse inspiratiedagen over kinderen en scheiding voor hulpverleners en dit over gans Vlaanderen.

 

Wat?

In de voormiddag lichten we een aantal juridische begrippen toe zoals ouderlijk gezag, co-ouderschap, verblijfs- en omgangsregeling, ... Wat als ouders het oneens zijn over een beslissing over hun minderjarig kind? Wat is de positie van de nieuwe partner van een ouder? Heeft die recht op informatie? ...

Heb je nog vragen uit je eigen werkcontext, dan is er voldoende gelegenheid om deze te stellen.

Om de voormiddag af te sluiten nodigen we een familierechter uit om de praktijk van het horen van kinderen uit de doeken te doen. 

In de namiddag organiseren we 5 praattafels waar we telkens een expert aan het woord laten om de deelnemers concrete tools mee te geven in het omgaan met hoogconflictueze scheidingen in de hulpverlening, maar ook toelichting te geven van bepaalde methodieken zoals bemiddeling of werkingen zoals Bezoekruimte. Elke deelnemer kan deelnemen aan 2  tafels.

 

Organisatoren:

 

Deze inspiratiedagen EHBS worden in 2019 meermaals georganiseerd.
Klik op een provincie voor meer info en het inschrijvingsformulier:

Deze studiedagen worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse overheid.

                              

 

 

Details

Wat: Inspiratiedagen EHBS* - Eerste Hulp Bij Scheiding voor hulpverleners
Wanneer: 2019
Waar: Vlaams Brabant - Brussel - Oost-Vlaanderen - West-Vlaanderen - Antwerpen - Limburg
Wie: Hulpverleners
Prijs: Gratis