Hulpverleners

 

EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding

 

 

Tijdens een huisbezoek door de verpleegkundige van Kind en Gezin vertelt de mama van Thomas dat ze gaat scheiden. Ze wil haar verhaal doen, Thomas zit er bij. Hoe reageer je best? Naar waar kan je haar doorverwijzen?

Fatima's papa neemt contact op met een psycholoog om een begeleiding te starten voor Fatima. Ze heeft het zeer lastig met de scheiding en vooral de contacten met mama lopen slecht. Kan de hulp starten zonder toestemming van mama?

Anita is nog maar pas weg van haar partner en klopt aan bij het OCMW voor bijkomende financiële hulp, want ze redt het momenteel niet. Er is nog niets geregeld rond de alimentatie en het verblijf van de kinderen. Welk advies geeft de OCMW-medewerker haar best? Aandringen op juridische stappen om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn van de steun? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

 

Leer wat de wet zegt over ouderlijk gezag
en ontdek onze tips & tricks.

Voor hulpverleners ontwikkelde de werkgroep HCS volgende materialen:

  • Tips en Tricks Hoogconflictueuze Scheiding: een schema met een aantal belangrijke principes om in het achterhoofd te houden tijdens contacten met niet-samenlevende ouders.
  • Vuistregels voor hulpverleners: een intervisiedocument om als team, al dan niet intersectoraal, goede praktijken en visie uit te wisselen.

 

Bestellen of downloaden?

1. Schema "Tips & Tricks"

Publicatiedatum: februari 2017
Formaat: A3-formaat - gevouwen
Auteur: Werkgroep HoogConflictueuze Scheiding (HCS)

> Klik hier voor het schema 'Tips & Tricks'

 

2. Vuistregels EHBS

Uitgave: februari 2017
Auteur: Werkgroep HoogConflictueuze Scheiding (HCS)

Het intervisiedocument "Vuistregels voor hulpverleners" kan digitaal besteld worden door een mailtje te sturen naar lilydeclercq@cawoostvlaanderen.be . Opmerkingen, aanvullingen zijn steeds welkom via lilydeclercq@cawoostvlaanderen.be.

> Download hier een inkijkexemplaar "Vuistregels EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding" .

 

Inspiratiedagen 2017

Op donderdag 16 februari 2017 organiseerde de Werkgroep HoogConflictueuze Scheiding (HCS) in samenwerking met tZitemzo (vroeger Kinderrechtswinkel) een inspiratiedag: 'EHBS - Eerste Hulp Bij Scheiding'.

In het najaar van 2017 werden  er opnieuw inspiratiedagen voor hulpverleners georganiseerd, nl. op:

 

Voor wie? 
Voor hulpverleners die beroepsmatig met scheidingsituaties, al dan niet conflictueus, te maken krijgen. 

 

Wat? 

In de voormiddag lichtten we een aantal juridische begrippen toe zoals ouderlijk gezag, co-ouderschap, verblijfs- en omgangsregeling, ... Wat als ouders het oneens zijn over een beslissing over hun minderjarig kind? Wat is de positie van de nieuwe partner van een ouder? Heeft die recht op informatie? ...  

Nadien werden vragen uit de eigen werkcontext beantwoord tijdens de vragenronde. 

In de namiddag gingen we tijdens een ingeleide intervisie in kleine groepjes intensief aan de slag met onze uitgewerkte vuistregels: aan de hand van stellingen werden de deelnemers uitgedaagd om op zoek te gaan naar eigen good practices in het omgaan met scheidingssituaties en hierover in dialoog te gaan met collega-hulpverleners. 

 

Organisatoren:

  • CAW Oost-Vlaanderen 
  • Netwerkoverleg Jeugdhulp Zuid Oost-Vlaanderen en Netwerkoverleg Jeugdhulp Waas en Dender 
  • Regionaal Welzijnsoverleg Oudenaarde en Regionaal Welzijnsoverleg ARA
  • Regionaal Welzijnsoverleg Waasland en Regionaal Welzijnsoverleg Dendermonde
  • tZitemzo
     

Met de steun van IROJ Oost-Vlaanderen